Dom > Vijesti > Sadržaj
Koji su faktori koji utiču na bakarne berze
- Sep 05, 2017 -

1. Makroekonomska situacija

Bakar je važna industrijska sirovina, a njegova potražnja je usko povezana sa ekonomskom situacijom. Kako je ekonomija rasla, cene bakra porasle su se u porastu tražnje, a cijene bakra pale u recesiji. U analizi makroekonomije, dva pokazatelja su veoma važna, jedna je stopa ekonomskog rasta ili stopa rasta BDP-a, druga je stopa rasta industrijske proizvodnje.

2. Politika uvoza i izvoza

Politika uvoza i izvoza, posebno tarifne politike, predstavlja važno sredstvo za balansiranje domaće ponude i potražnje prilagođavanjem uvoznih i izvoznih troškova robe radi kontrole uvoza i izvoza određene robe. Od 1. januara 2008. godine, Kina je izvršila nultu tarifu za rafinirani uvoz bakra, a stopa poreza na izvoz prečišćenog bakra visokog čistoće je 5%. 10% stope izvoznih poreza za masterbatch bakra (br. 79. 2007. godine Opšte carinske uprave) je snizeno.

3. Proširenje i zamena potrošnje bakra

Potrošnja je direktni faktor koji utiče na cenu bakra, a razvoj industrije bakra je važan faktor koji utiče na potrošnju. Sa brzim razvojem nauke i tehnologije, primena bakra se proširila, a bakar je počeo da igra ulogu u oblasti medicine, biologije, superprevodljivosti i zaštite životne sredine. IBM je usvojio bakar umjesto aluminijuma u silikonskim čipovima, označavajući najnovije procese u primjeni bakra u poluprovodničkoj tehnologiji. Ove promene utiču na potrošnju bakra u različitim stepenima.